در کشور ایران عزیز این سنت بیشتر در حوزههای سلامت و یا در حوزههای سختافزاری است. توجه به اقشار آسیب پذیر که دچار بیماریهای خاصی بوده و یا ساخت و ساز مساجد، حسینیهها، خوابگاهها، بیمارستانها، مدارس، کتابخانهها و غیره در اولویت کار این خیران بزرگوار است. ما بر این باور هستیم که هر کدام از مکانهای فوق زمانی به هویت اصلی و ماموریتهای خود دست خواهند یافت که با تمامی مؤلفههای خود بطور کامل تجهیز شوند. بیمارستانها با تجهیز به پزشکان حاذق، پرستاران متعهد و تکنسینهای توانمند میتواند در خدمت جامعه باشد. مدارسی میتواند برای دانش آموزان مستعد برتر اثرگذار باشد که با معلمین توانمند آشنا با فناوریهای نوین مجهز شده باشد. دانشجویان استعدادهای درخشان چنانچه نتوانند از امکانات تحصیلی مناسب برخوردار باشند، امکان شکوفایی و طی کردن مراحل و فرایندهای خبره شدن را نخواهند داشت.
پس لازم است که به مقوله شناسایی و هدایت استعدادهای برتر در راستای نخبه پروری، نخبه شناسی، نخبه گزینی و نخبه گماری پرداخته و سپس به تکریم و الگوسازی از زندگی علمی، اجتماعی، فرهنگی و نو ارزش آفرینی این بزرگان برای نسلهای جوان و آینده ساز کشور توجه کرد. در یک جمله خلاصه هدف باید ساختن نیروهای توانمند برای هدایت آینده کشور باشد.
با این هدف در سال ۱۳۹۵ در استان فارس یک حرکت زیبا، میمون، مبارک و خلاقانه اتفاق افتاد و آن ایجاد یک سازمان مردم نهاد به نام مجمع خیران نخبه پرور فارس بود. این سازمان کاملاً مردمی، غیردولتی و غیر سیاسی بوده و در اداره ثبت شرکتها نیز بصورت رسمی به ثبت رسیده و دارای پروانه فعالیت میباشد.
ساختار شکلگیری به صورت انتخاباتی است و هر دو سال یک بار هیات مدیره مجمع و هر ساله نیز بازرس با رای گیری توسط اعضا انتخاب میشوند.
سیاست گذاری و اجرای برنامهها توسط هیات مدیره مصوب و با مسئولیت مدیرعامل انجام میگردد.
حمایتها عموماً توسط خیران بزرگوار و در قالب حمایت از جوایز توانمندسازی و یا بورسیههای تحصیلی به صورت اوقافی انجام میشود. این جوایز به چند دسته تقسیم میشوند.
الف) جوایز دانش آموزی و دانشجویی
دانش آموزان صاحب استعدادهای برتر در زمینه هوشهای ریاضی، علوم تجربی، کلامی، دینی، هنری، فضایی، ورزشی و اجتماعی در اقصی نقاط استان پهناور فارس بسان غنچههای گل پراکندهاند و نیاز به توجه جدی به آنها میباشد. بسیاری از آنها بدلیل عدم توجه کافی به سرمنزل مقصود نمیرسند و بعضی از آنها هم به دلیل عدم راهنمایی درست نیز از هوش خدادادی خود کمال مطلوب را نمیبرند.
پس شناسایی و هدایت این نوجوانان و جوانان عزیز میبایست توسط سازمانهایی مردم نهاد مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا تاکنون حدود ۶۵ جایزه به نام نخبگان، دانشمندان، مشاهیر و افراد صاحب نام در حوزههای علمی، فرهنگی، اجتماعی و کارآفرینی تعریف شده است که علاوه بر زنده نگه داشتن نام نیک این بزرگان، جوانان و نو جوانانی نیز زیر پرچم این بزرگان و با حمایت بانیان این جوایز از مزایای آن بهرهمند میگردند.
به منظور تکریم و الگوسازی از نخبگان، دانشمندان، مشاهیر، شخصیتهای علمی و افراد صاحب نام و همچنین ایجاد روحیه تلاش و خودباوری در میان جوانان، مجمع خیران نخبه فارس همه ساله جوایز و بورس تحصیلی را به نام افراد حقیقی و حقوقی خوش نام تعریف مینماید. در این راستا، تاکنون جوایزی به شرح ذیل تعریف و عملیاتی گردیده است.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور سید حبیب فیروزآبادی در زمینه شیمی آلی در سال ۱۳۹۶ تعریف شد. این جایزه هر ساله به برترین دانشجویان دکترای شیمی آلی از سراسر کشور که دارای بیشترین امتیاز از نظر فعالیتهای علمی می باشند، اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از حسین ثابت سروستانی، جمال رحیمی و فرشته نوروزی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور علیرضا سپاسخواه در زمینه مهندسی آب در سال ۱۳۹۷ تعریف شد. این جایزه هر ساله به صاحبان ایده های نوآورانه و اجرا شده و یا پژوهش های کاربردی در زمینه حفاظت و یا پایداری منابع آب در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از بابک ذوالقدر اصلی، آرش مدرسی راد، محمد دلپسند و مجتبی نقدیزادگان جهرمی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی استاد غلامرضا ذوالانواری در زمینه فرش و صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ تعریف شد. این جایزه هر ساله به کارآفرینان فرش و یا صنایع دستی که دارای بیشترین امتیاز از نظر فعالیت های علمی و آموزشی می باشند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از غلامرضا اطمینان، احمدرضا احمدی، اعظم باقرزاده سائیجی، شعله مهدی زاده نامی و مرضیه صلحطلب.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور فریدون مهبودی در زمینه بیوتکنولوژی دارویی در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان برگزیده دکترای بیولوژیکی دارویی، بیوتکنولوژی پزشکی و دکترای سایر رشته ها یا فارغ التحصیلان ۳ سال اخیر دانشگاه های داخل و یا خارج از کشور که در زمینه تولید داروهای بیوتکنولوژی فعالیت قابل توجهی داشته اند اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از عباس رنجبران و سیده عاطفه حسینی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور محمدهادی ایمانیه در حوزه سلامت عمومی در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان و دانش آموختگان ممتاز دوره عالی سلامت عمومی(MPH) از دانشگاه های کشور که بیشترین اثرگذاری را در حوزه بهداشت و سلامت جامعه داشته باشند، اهدا میگردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از مهران نوری، فاطمه حیدری، رامتین نادریان و حیدر صفرپور.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور علی نقی مصلح شیرازی در زمینه طرح کسب و کار در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به برترین طراح کسب و کار(BP) که موجب خلق ثروت و اشتغال پایدار شود، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از علی رمضانی، احسان مرزبان و علی محمد رضایی.
- این جایزه هر ساله به مخترعین و دانش آموختگان برگزیده مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری که دارای پژوهش های کاربردی با موضوعات اهلی سازی، اصلاح، مکانیزاسیون و بهینه سازی فرآیندهای تولید گیاهان دارویی و معطر، تکنولوژی و فناوری های نوین استخراج و فرآوری مواد موثره گیاهان دارویی و معطر، فرمولاسیون داروها و فرآورده های گیاهان دارویی در صنایع مختلف دارویی،غذایی، دام، طیور، آبزیان و غیره می باشند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از حسن اسماعیلی، حسین غلامی، فاطمه جمشیدی، طاهره موحد حقیقی ، صبا صمدی و کریم فرمان پور کلالق.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور رضا ملک زاده در زمینه بیماری های گوارش و کبد در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان برگزیده مقاطع مختلف دانشگاهی که دارای اثرگذاری آموزشی، پژوهشی و یا کارآفرینی در زمینه بیماری های گوارش و کبد، می باشند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از دکتر شیخی، غلامرضا روشندل، صدف قاجاریه سپانلو و فرشته اصغرزاده.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور کرامت اله ایزدپناه در زمینه بیماری شناسی گیاهی در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان برگزیده دکتری و کارشناسی ارشد از دانشگاه های کشور که دارای پژوهش های کاربردی موثر در سطح ملی یا بین المللی در زمینه بیماری شناسی گیاهی، اهدا میگردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از محراب اسمعیلی، بهروز گل حسن و صادق زارعی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور مرتضی خوشخوی زهتاب در علوم باغبانی در سال ۱۳۹۸ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان و دانش آموختگان برگزیده کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه های کشور که دارای پژوهش های کاربردی در زمینه گرایش های مختلف علوم باغبانی با اولویت گل و گیاهان تزئینی و فضای سبز می باشند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از آرمین بیرق دار کشکولی، نادر آدمی پور، محمدمهدی عرب و قادر قاسمی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور علی محمد هنجنی در زمینه قلب و عروق در سال ۱۴۰۰ تعریف شد. این جایزه هر ساله به کلیه پزشکان، متخصصان و پرستاران فعال در زمینه قلب و عروق که تحقیق، درمان یا آموزش برجسته ای انجام داده اند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از سید مجتبی قرشی، علیرضا ارژنگ زاده و مانا جامعی.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور داریوش مولا در زمینه مهندسی شیمی در سال ۱۴۰۰ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان تحصیلات تکمیلی مستعد یا دانش آموختگان رشته ی مهندسی شیمی که حداکثر ۳ سال از زمان فراغت از تحصیل آنها گذشته باشد و همچنین صاحبان ایده های نوآورانه و اجرا شده و یا پژوهش های کاربردی در زمینه محیط زیست، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از نازنین بهاءلو هوره، حمید کاظمی حکی و منصور فیلی زاده.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی دکتر فرح پیرویان در زمینه قلب اطفال در سال ۱۴۰۱ تعریف شد. این جایزه هر ساله به کلیه دانشجویان فوق تخصص بالینی قلب اطفال که دارای تحقیقات و یا فعالیت های علمی برجسته ای باشند، در سراسر کشور اهدا می گردد. برگزیدگان و تقدیر شدگان این جایزه در سالهای اخیر عبارتند از دکتر محمدرضا ادراکی و دکتر احمدعلی امیرغفران.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور عزت اله رئیسی در زمینه آب در سال ۱۴۰۲ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دانشجویان تحصیلات تکمیلی در زمینه آب-زمین شناسی اهدا می گردد. بورس تحصیلی نیز بر اساس سوابق آموزشی، پژوهشی و نوآوری به ۳ نفر از دانشجویان آب-زمین شناسی شاغل به تحصیل در دانشگاه های سراسر کشور، تعلق می گیرد.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی پروفسور عبدالوهاب البرزی در زمینه بیماری های عفونی در سال ۱۴۰۲ تعریف شد. این جایزه هر ساله به دستیاران تخصصی و فوق تخصصی رشته های مختلف پزشکی سراسر کشور که دارای پژوهش های کاربردی موثر در زمینه بیماری های عفونی در دوره ی دستیاری می باشند، اهدا میگردد.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی شهید سرلشکر خلبان عباس دوران در زمینه هوانوردی نظامی در سال ۱۴۰۲ تعریف شد. این جایزه هر ساله به خلبانان برگزیده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که با رشادت و مهارت،شاخص ترین و برترین پروازهای عملیاتی را که منجر به افتخارآفرینی و ارتقاء توازن رزمی شده، انجام داده اند، در سراسر کشور اهدا می گردد.
- جایزه علمی و بورس تحصیلی دکتر حسین موحدان در زمینه بیماری خشکی چشم در سال ۱۴۰۲ تعریف شد. این جایزه هر ساله به اساتید و دانشجویان علوم پایه و بالینی مقاطع تحصیلات تکمیلی و دستیاری که برترین طرح تحقیقاتی را ارائه دهند، اهدا می گردد.
ج) حمایت از دوره های پسا دکتری امید
مجمع خیران نخبه پرور فارس همه ساله به منظور حمایت از دانش آموختگان برتر دوره دکتری که از دانشگاههای معتبر کشور فارغ التحصیل شده اند، دوره های تحقیقاتی پسادکتری فراهم می نماید. در این دوره ها که این افراد با انجام تحقیقاتی کاربردی به حل و فصل مسائل و مشکلات جامعه می پردازند فرصت مناسبی در اختیارشان قرار می گیرد تا در جهت اشتغالزایی تلاش نمایند. تا کنون با حمایت مجع خیران نخبه پرور در فارس دقیقا ۱۲۰ فرصت پسا دکتری ایجاد شده که اکثرا از این فرصت ها استفاده و یا مشغول انجام این مهم می باشند. بنیاد ملی نخبگان، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، استاندار فارس، دانشگاه های شیراز ، علوم پزشکی شیراز، صنعتی شیراز، صندوق خیریه مسئولیت های اجتماعی حضرت امیرالمومنین(علیه السلام) و خیران نیک اندیش یار و حامی مجمع خیران نخبه پرور فارس در این برنامه ها بوده اند.
د) اعطاء کمک هزینه وام مسکن به نخبگان جوان
با حمایت موسسه خیریه راهبری مسئولیت اجتماعی حضرت امیرالمومنین(علیه السلام) و خیرین نیک اندیش تاکنون مبلغ ۱۱میلیارد ریال اعتبار جهت اعطاء کمک هزینه وام مسکن در اختیار مجمع خیران نخبه پرور فارس قرار گرفته است که به تعدادی از متقاضیان که از جامعه و نخبگان جوان استان بوده اند اختصاص یافته است.
ه) گسترش بیشتر فعالیت های مجمع در سایر نقاط کشور
با همکاری مجمع خیران نخبه پرور فارس مشابه این سمن در استان های زیر نیز نوگشایی گردیده و یا در حال نوگشایی است.
البرز – قزوین – ایلام -کردستان – چهار محال بختیاری – مازندران – خراسان شمالی- هرمزگان – خوزستان – همدان- یاسوج – یزد – زنجان – سمنان- قزوین
همچنین تلاش جهت تشویق ترغیب و حمایت از افراد عاشق به منظور راه اندازی مجمع در سایر استان ها در حال انجام شدن است.